Bryter undertrykkelsens sirkler: Produksjon, næringsutvikling og kommersialisering

De indianske landsbyene har opprettet en rekke produksjonskollektiver for å øke landsbyenes administrative og produksjonsmessige kapasitet.

Målet er å kunne tilfredstille en større prosent av den lokale etterspørselen til jordbruks, dyre produkter (matvaresikkerhet) og tekstiler, samt øke kommersialiserings mulighetvetene for sine produkter (f.eks kaffe, tekstilprodukter, skinnprodukter, chili og honning). Landsbyene er hovedsakelig produsenter av råvarer som ikke har en addisjonal merverdi og blir derfor solgt til lave priser på et ustabilt marked. En viktig strategi for økonomisk utvikling er å etablere små verksteder for produktforringelse slik at produktene får aggregert en merverdi som kan skape initiativer for inntektsgenerering.

NGOer som støtter slike initiativer gjennom kreditter , velledning om opplæring er:

DESMI A.C,(Desarrollo Económico y Social de los Mexicanos Indigenas), Organisasjon for sosial og økonomisk utvikling for den mexicanske urbefolkning . Organisasjonen har eksistert i snart 30 år og deres arbeid i å akkompanjere indianske landsbyer og organisasjoner i utviklingen av regional økonomi (mikrokreditt til produksjon og kommersialisering), autonomi og tekniske ferdigheter har gitt gode resultater. Sentralt for DESMIs prosjekter er begrepet "Solidarisk Økonomi". Solidarisk Økonomi baserer seg på frigjøring av menneskelige ressurser, integrering av økologi som en del av kulturen og demokrati som dagelig praksis i utviklingen mot et mer rettferdig samfunn. DESMI er med på å muliggjøre prosjekter der urbefolkningen egen kultur og deltakelse står i fokus. I dette ligger ideen om at urbefolkningen selv har rett til å råde over sin egen utvikling. DESMI har først og fremst en rådgivende funksjon. Det er urbefolkningsgruppene selv som ytrer ønsker om hvilke typer prosjekter det er behov for, og DESMI gir små kreditter for initiering av prosjektene og gir oppfølging i forholdt til teknisk og administrativ opplæring.

Enlace Civil a.c, gir også teknisk oppfølgning til ulike produksjons- og kommersialiseringsinitiativer. Disse arbeider først og fremst med de autonome kommunene.

Guayacan a.c, støtter produktive initiativer gjennom små kreditter og opplæring

CCESC a.c støtter initiativer for økologisk jordbruk gjennom opplæringsprogram

Lene Lothe, brigadekoordinator
Land